5 tipov ako si z materskej a rodičovskej urobiť dovolenku

Materská žiadna dovolenka nie je ;) Pozrime sa na to pohľadom jednoduchej matematiky. O malé bábätko sa väčšinou mama stará podľa mojej skúsenosti približne 16 hodín denne. Bez nároku na deň voľna, sick day či dovolenky.

Takže za mesiac je to 480 hodín!!! To vydá na TRI full-time joby!

Do toho musíme zvládať upratovať, variť atď., takže tých jobov je ešte viac. Za čo sme samozrejme skvele platené :) v prepočte pri poberaní rodičovského príspevku to vychádza 0,625eur / hodinu. Skúste nájsť niekoho, koho by som zamestnala za menej ako euro na hodinu, hneď ho beriem! (babičky a ďalší milujúci členovia rodiny sa nerátajú ;))

Takže je čas potľapkať sa po pleci a dopriať si uznanie za to, čo každý deň pre našu milovanú rodinku robíme :) lebo nie je toho málo. A to, že niekedy na niečo zabudneme, nestihneme alebo „vypeníme“, prípadne, že to naše rodina nie vždy vie oceniť :D na tom nič nezmení.

Tiež sa vám často stáva, že ste na konci dňa „uhnané“? A že ste za ten deň nestihli nič z toho, čo ste chceli spraviť „pre seba“, pretože je to až na poslednom mieste, za všetkým varením, praním, upratovaním a staraním sa o potomka? Mne sa to tak nejak stáva pravidelne.

Ale… ako z toho von??

Milé žienky, celkom paradoxne má materská či rodičovská prívlastok dovolenka (kto to tak sakra nazval?? :D) Konečne máme voľno od práce a tak sa to berie, dokonca niektorí kolegovania (bezdetní :D) to tak skutočne vnímajú, že sme na dovolenke ;). Ale… ako si ju môžeme dovoliť, keď máme práce viac než pri full time jobe?

Na to, aby sme mali viac času aj pre seba, si musíme nejaký čas vytvoriť. A zamyslieť sa nad tým, ako ho využijeme. Teda čo sú tie aktivity, ktoré máme rady, a čo nám „nabíjajú“ baterky. V zásade spadajú do dvoch kategórií:

  • Relax – a to najlepšie ten aktívny, ako napríklad turistika či cvičenie, čítanie knihy, ale občas nezaškodí aj nejaký dobrý film či seriál :) a 
  • Kreatívna či intelektuálna činnosť – pre mňa je to napríklad písanie článkov :D pre iných šitie, háčkovanie, výroba všeličoho, organizácia rôznych stretnutí, vzdelávanie sa, práca (samozrejme taká, ktorá vás baví :)) apod.

A ako si teda ten čas urobiť?

Keď čas hľadáme, nenájdeme ho. Preto si ho musíme urobiť! Rada sa s vami podelím o pár tipov, ako si čas urobiť:

  1. Prestaňme sa honiť za ideálom dokonalosti – hlavne v domácnosti – mať vždy vypraté, vyžehlené, upratané, navarené. Áno, tieto činnosti by sme mohli robiť každý deň do nemoty. A aj tak by to nikdy nebolo dokonalé. Ja si napríklad denne stanovím časový limit, koľko času týmto aktivitám venujem.
  2. Stanovme si priority – v povinnostiach spojených so starostlivosťou o dieťa aj domácnosť. Nájdime si spôsob, ako sa „zbaviť“ aktivít, ktoré nás nebavia. Buď ich robiť menej často alebo ich delegovať. Napríklad pre mňa nie je najdôležitejšia vec na svete mať vždy a všade poriadok. Naopak, je pre mňa dôležité, aby bola moja malá aj ja spokojná a veselá. Takže radšej sa s ňou chvíľu pohrám alebo urobím niečo pre seba ako by som mala utierať prach :)
  3. Dajme SEBA na PRVÉ MIESTO – ak nie sme samy spokojné, ťažko môžeme šíriť spokojnosť a pozitívnu energiu. Keby sme venovali každý deň aspoň 20 minút akejkoľvek aktivite, ktorá nám prináša radosť, boli by sme oveľa spokojnejšie. Kľudne to môže byť len sedenie a čumenie do steny :D Ten rozdiel v kvalite dňa naozaj stojí za to!
  4. Nemusíme všetko robiť samé! – nebojme sa zapojiť viac do starostlivosti o deti i domácnosť manžela, mamu, svokru či ďalších ochotných členov domácnosti. Navštevujme častejšie starých rodičov. Ak nám to finančné možnosti dovolia, nie je hanbou zapojiť profesionálov ;)
  5. Dovolenkujme – kedy by sme mali chodiť častejšie na dovolenku, ako práve počas materskej / rodičovskej DOVOLENKY ;)? Teraz máme konečne na to dosť času. S financiami je to síce horšie, ale dnes sa našťastie dá cestovať aj low-costovo. Ak vás zaujíma ako na to, doporučujem napríklad blog expertky na cestovanie s deťmi Márie Gregořicovej. Takže odhoďme obavy a strachy a hurááá na cesty! My cestovanie a dovolenkovanie milujeme, preto sme už od narodenia malej podnikli niekoľko výletov. O tie najzaujímavejšie a tiež o tipy na cestovanie s bábätkom sa s vami postupne podelím v pripravovaných článkoch.

Tak toľko teórie. Ako to vyzerá v praxi u nás?

Pre mňa je naj dopriať si rannú jógu. Neberiem to len ako oddych, pretože je to zároveň nevyhnutné pre môj rozbitý chrbát z neustáleho dvíhania a nosenia malej, predtým zničeného zo sedenia v kancli. Keď necvičím niekoľko dní, neviem sa poriadne ani pohnúť. A zároveň som odsledovala, že keď ráno cvičím, je ten deň nejaký lepší :) nemusím mať pri tom nutne o malú postarané, len jej dám pár hračiek a na chvíľu je kľud (a áno, tiež ju zabaví čumenie na jógové videá :D). Prípadne sa dá do cvičenia jógy zapojiť aj dieťa.

Medzi mojich pár „zlepšovákov“, ktoré mi pomáhajú prežiť v domácnosti a zbaviť sa činností, ktoré ma nebavia, patrí:

  • Raz za dva týždne k nám príde upratovačka a vydrhne kúpeľňu, záchod, kuchyňu, balkón, poutiera prach, vymení posteľné prádlo. Mám v pláne ju zapojiť aj do žehlenia ;)
  • Máme robota na vysávanie a mopovanie (oh yess).
  • Keď nestíham variť, jedlo si objednáme (párkrát do týždňa).
  • Raz až dvakrát do týždňa máme babysitting (na 2-3 hodiny), ktoré strávim nejakou mojou obľúbenou relaxačnou alebo kreatívnou činnosťou (napríklad písaním týchto článkov), prípadne sa s niekým stretnem (uff také stretnutie raz za čas bez dietka je naozaj skvelé)
  • A samozrejme v maximálnej miere sa aktivitám v domácnosti a starostlivosti o dcérku venuje nápomocný manžel
  • Neriešim, že nemám doma dokonalý poriadok
  • Nebojím sa podeliť sa o starosti aj radosti s najbližšími a tiež požiadať o pomoc. Preto sa pravidelne na niekoľko týždňov až mesiacov sťahujeme k starým rodičom ;) a zostaneme ako dlho to s nami vydržia :D
  • A často chodíme na dovolenky! (v spojení s predchádzajúcim bodom v spoločnosti starých rodičov je to ideál :))

Ak by mi teraz niekto dal 20eur, že „kúp si niečo na seba“, určite by som si „kúpila“ na extra pár hodín babysitterku. Prípadne upratovačku ;) O tom, prečo je skvelé a vôbec nie je hanba mať babysitterku, má skvelý článok Katarína Runa na svojom blogu.

Verím, že vás tipy v tomto článku inširovali a pomôžu aj vám spraviť z materskej aspoň trochu tú sľubovanú dovolenku ;)

Mama malej Laury a nadšená podporovateľka prístupu informovaného, intuitívneho, rešpektujúceho a hlavne pohodového rodičovstva. Autorka webu “Chilled parenthood”, na ktorom zdieľa praktické tipy a triky, dáta a odborné poznatky o živote s novorodencom a batoľaťom, aby cesta čerstvých rodičov bola jednoduchšia. Viac o mne sa dozviete tu
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.